SLO | ITA

Volkmerjeva cesta 10, 2250 Ptuj

02 780 73 00

info@domptuj.si

Alzheimer cafe – skupina za svojce

Alzheimer Cafe je druženje, namenjeno svojcem oseb z demenco. Svojci v sproščenem vzdušju pridobivajo informacije o poteku bolezni ter o predvidenih in nepredvidenih težavah, povezanih z njo. Na srečanju so lahko tudi osebe z demenco, ki se še počutijo udobno v takem okolju. Občasno so prisotni strokovnjaki za demenco, prostovoljci, ki zbranim nudijo možnost pogovora za razbremenjevanje stisk in medsebojno podporo.
Svojci imajo možnost pridobiti splošne odgovore, ki se navezujejo na institucionalno oskrbo, koncept osebnega spremljanja, skupaj se oblikujejo predlogi za manjše spremembe, ki lahko omogočijo stanovalcem višjo raven bivanja in hkrati olajšajo delo zaposlenim, ki so več v neposrednih stikih s stanovalci. V zadnjem delu sledi sproščen pogovor in izmenjava izkušenj.
Alzheimer Cafeji prispevajo k destigmatizaciji bolezni in socialni vključenosti tako svojcev kot oseb z demenco. Svojci so ob skrbi za osebo z demenco izpostavljeni hudim fizičnim, psihičnim, čustvenim, finančnim in drugim obremenitvam, zato pogosto izgorevajo in se znajdejo v številnih stiskah. V kolikor so o bolezni primerno informirani, lažje zdržijo bremena, ki jih spremljajo skozi dolga leta življenja ob osebi z demenco, obenem pa bolje poskrbijo tako zanjo kot sami zase.

Skip to content