SLO | ITA

Volkmerjeva cesta 10, 2250 Ptuj

02 780 73 00

info@domptuj.si

Obisk parka prostoživečih živali v Destrniku

S stanovalci smo obiskali Park prostoživečih živali v Destrniku pri družini Horvat
Družina sodeluje v projektu Univerze v Ljubljani, Veterinarske fakultete, kjer je nosilec in vodja projekta prav naš gostitelj Sandi Horvat, ki naš Dom, našo enoto pozna že več let, saj nam je pred leti priskrbel in podaril kar nekaj živali, par pavov, prepeličke in kokoši. Za včerajšnji dogodek, ki mu bodo sledili še ponovitveni za tiste stanovalce, ki bi še želeli na krajši izlet in so iz naše ali drugih enot, se zahvaljujemo Sandiju, ki nas je popeljal skozi njegov park in nam predstavil prav vse ptice, njihove značilnosti, njihovo domovino in kako so še razširjene. Povedal je, da je vrednost posameznih primerkov tolikšna kot je cena novega avtomobila.
Povedal nam je, da oskrbuje cca 80 vrst redkih ptic, nekatere primerke imata po dva ali trije živalski vrtovi v Evropi, kar pomeni, da smo imeli srečo v živo videti kar nekaj živali iz celega sveta, ki jih sicer ne bi videli. Ptice ima iz Koreje, Kitajske, Indije, Skandinavije…. Ogledali smo si noje, emuje, več vrst žerjavov, race, labode, goske, sove, in želve. Do oslička in kozic nam je zmanjkalo energije in časa, saj smo imeli kar cca 1 km dolgo pot za oglede. Stanovalci, ki so bili zraven so dodali:
Milan J: »Tako velikih in raznovrstnih ptic v življenju še nisem videl.«
Janez J: Videl sem nanduja, ki teče menda s hitrostjo do 60km/uro, v kar sem sprva podvomil in nato videl, kako je zdirjal po hribu navzgor, tako, da sedaj verjamem v njegovo hitrost.«
Janez T: V spominu mi je najbolj ostal ptič, ki je bil v obori sam in je plesal, ko smo bili tam. Videli smo tudi veliko starin, ki so nam vzbudile kar nekaj spominov iz preteklosti.«
Milan K: »Živali os se mi dopadle, poseben je bil žerjav, ki je nosil kronico, prvič sem v živo videl sovo in noje, ki so največje ptice.

Skip to content