SLO | ITA

Volkmerjeva cesta 10, 2250 Ptuj

02 780 73 00

info@domptuj.si

Sprehod za spomin

21. september je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, katerega namen je ozaveščanje ljudi o DEMENCI; bolezni, ki se vse bolj »zajeda« v naš vsakdan, ki ne izbira ljudi, »izbere« pa naše najdragocenejše imetje: naš spomin.
Danes zjutraj smo najprej obesili šopek balonov svetlo modre barve na ograjo pri vhodu v enoto in tako opozorili na prisotnost bolezni v našem okolju. Svetlo modri baloni so simbol sprehodov za spomin. Letos jih nismo izpustili v zrak zaradi spoštovanja do narave, ostali so v naših skupnih prostorih. Po zajtrku smo se odpravili na krajši sprehod v okolico enote, in si za tem privoščili še skupen napitek. Letos smo se odpravili na sprehod brez svojcev zaradi slabše epidemiološke slike in prisotnosti viroz pri stanovalcih enote.

Včeraj popoldan in danes dopoldan smo si v dveh etažah ogledali mednarodno dokumentarno oddajo-Otroški direndaj v domu za ostarele, kjer so si ustvarjalci oddaje postavili vprašanja: Ali lahko redni stiki med petletnimi otroki in dementnimi starostniki izboljšajo kakovost življenja enih in drugih? Danski poskus dokazuje, da je to mogoče. Otroci iz vrtca dva tedna obiskujejo dom za starejše, pri tem pa se tamkajšnji stanovalci in malčki učijo drug od drugega. Zahvala gre RTV Slovenija, ki nam je posnetek oddaje, ki so jo vrteli januarja letos ponovno posredovala in tako omogočila ogled.

Ta teden je po celotni Sloveniji organiziranih še veliko dogodkov na to temo. Pokazali smo, da nam je mar za ljudi, ki so nam zaupani v oskrbo.

Skip to content