SLO | ITA

Volkmerjeva cesta 10, 2250 Ptuj

02 780 73 00

info@domptuj.si

Dobrodelna akcija: Alzheimerjev zemljevid srčnosti

Letos v mesecu februarju smo prejeli pisanje višje predavateljice Danijela Horvat Samardžija iz PEF Koper, ki nas je seznanila o dobrodelni akciji. Povedati želimo, da smo v enoto Muretinci do danes prejeli že dve razglednici za kateri se toplo zahvaljujemo pošiljateljicam.

Ker se nam zdi ideja privlačna smo danes zaposleni v enoti sprejeli dogovor, da z akcijo nadaljujemo. Odzvali se bomo tako, da bo vsak zaposlen poslal v letošnjem letu vsaj eno razglednico srčnosti našim stanovalcem.

Pozivamo pa še vse svojce in druge posameznike, da se nam v dobrodelni akciji pridružite in nam na naše naslove vseh enot pošiljate razglednice iz svojih potovanj, dopustov, krajev kjer živite, …

Dom upokojencev Muretinci, Muretinci 45a, 22272 Gorišnica

Dom upokojencev Ptuj, Volkmerjeva cesta 10, 2250 Ptuj

Dom upokojencev Kidričevo, Kajuhova ulica 2, 2325 Kidričevo

Dom upokojencev Juršinci, Juršinci 19d, 2256 Juršinci

Dom upokojencev Koper, Oljčna pot 65, 6000 Koper

Spodaj dodajam še podrobnejšo obrazložitev dobrodelne akcije.

» Prva letošnja dobrodelna akcija, čudovita dobrodelna akcija Alenke Veber Alzheimerjev zemljevid srčnosti, ki je zasnovana po zgledu podobnih dobrodelnih akcij iz tujine, in katero sem razširila na vso Slovenijo, je že tu. Gre za akcijo pisanja razglednic srčnosti, ki lahko s svojimi motivi obudijo spomine in prebudijo zgodbo osebam z demenco.

Ena sama razglednica lahko naredi zelo veliko. Niti predstavljati si ne moremo, koliko. Osebam z demenco, pa tudi njihovim svojcem in tem, ki skrbijo zanje, lahko privabi iskrice sreče v očeh, saj jim da občutek, da niso pozabljeni, da niso izločeni, da niso izbrisani iz družbe, da je nekje nekdo, ki misli na njih, ki mu je mar za njih, ki čuti z njimi. Demenca namreč, na žalost, še vedno velja za stigmo. Zaradi stigmatizacije pa posamezniki in organizacije ne znajo biti ljudem v podporo, pomoč.

Ozaveščanje o demenci, zavedanje, da demenca ne izgine, če si zatiskamo oči pred njo, da bomo morali najti rešitve, kako z njenimi posledicami živeti, tako v bližnji kot v širši družbi, je izrednega pomena.

Če želite postati svetla zvezda v vsakdanu oseb z demenco, njihovih svojcev in teh, ki skrbijo zanje, vas vabim, da, skupaj z menoj, sodelujte v dobrodelni akciji. Na razglednicah so lahko kraji, gore, znamenitosti, rože, živali, običaji, zaljubljeni pari, karkoli. Razglednica je lahko kupljena ali doma izdelana. Kratko prijazno sporočilo opremljeno s podpisom, da celota deluje bolj osebno (in pripisom za ODDELEK ZA DEMENCO), pa naj bo napisano z velikim tiskanimi črkami.

Prejete razglednice bodo lahko v domovih za starejše, če jih bodo prejeli več, zbrali v posebne spominske škatle, ki bodo služile prebiranju ob čaju ali kavi, spominjanju življenja pred demenco, igri... Osebe z demenco se bodo namreč ob prebiranju prispelih razglednic družile, količina prispelih razglednic jim bo dala čutiti, da nekdo misli na njih, razglednice bodo spodbudile spomine na kraje, običaje, dogodke, osebe povezane z življenjem pred demenco, z razglednicami pa se bodo osebe z demenco lahko tudi igrale tako, da jih bodo razvrščale glede na motive na njih ...

Razglednice lahko naredijo res veliko dobrega, zato jih s skupnimi močmi napišimo čim več in na ta način pomagajmo pri reševanju tega širokega družbenega izziva, ki ga predstavlja demenca.

Čeprav nas tisti z demenco pozabijo, smo se jih mi kot družba dolžni spominjati, saj so del nas. Telo lahko onemore, misel lahko otopi, spomin lahko zbledi, a čutenje ljubezni, topline bližnjega ostane. Kajti tudi, če se oseba z demenco ne spomni, nastajajo trenutki. In ti trenutki lahko vtisnejo pomemben in dragocen pečat na naše srce, kot tudi polepšajo dan osebi z demenco. Delujoč skupaj drobne zvezde osvetljujejo vesolje. To je moč timskega dela. Zgledujmo se po zvezdah. Stopimo skupaj in osvetlimo vsakdan v domovih za starejše, na oddelkih za demenco.«

Skip to content