Kuhinja

 

V našem Domu se zavedamo, da je staranje pojav, ki se mu ne moremo izogniti. Začne se v bistvu že ob rojstvu, prinaša pa tako fizične kot psihične ter socialne spremembe. Ob tem ne gre zanemariti različne akutne in kronične bolezni, ki vplivajo na življenje in prehranjenost starostnika. Zaradi številnih kroničnih obolenj se starostniki istočasno zdravijo z različnimi zdravili, ki lahko negativno vplivajo na prehranjevanje (spremembe v apetitu, spremembe v prebavi, absorpciji in metabolizmu hranil).

Načrtovanje prehranske oskrbe temelji na upoštevanju predpisane vrste prehrane ob upoštevanju individualnih potreb posameznika. Stanovalci se lahko o svoji prehrani pogovorijo z vodjo zdravstvene negovalne službe in z vodjo prehrane.

Prizadevamo si, da služba prehrane zagotavlja načrtovanje, organizacijo in izvajanje različnih prehranskih storitev.

Stanovalci našega Doma se v največji meri prehranjujejo z varovalno prehrano. Najpogostejše diete, s katerimi se srečujemo, so želodčna in žolčna, sladkorna ter srčna dieta. Zagotavljamo tudi pripravo posebnih vrst diet, kot je na primer celiakalna. Velik del stanovalcev pa mora zaradi različnih vzrokov uživati hrano spremenjene konsistence (gosto tekočo, pasirano, rezano in enteralno prehrano).

Vse vrste hrane dostavljamo tudi na dom oziroma jo ponujamo zunanjim uporabnikom, ki prihajajo v našo jedilnico.

V naši kuhinji pečemo tudi razna peciva: kekse, potice, torte, biskvitna peciva in podobno. Tudi pri pecivu nismo pozabili na različne diete, tako da pečemo brezglutenske kekse ter različna peciva za žolčne in sladkorne diete. Vse je mogoče dobiti po predhodnem naročilu.

 

Kosila za zunanje uporabnike

Informacije in naročila kosil: Kuhinja enote Ptuj, vsak dan med 7:00 in 8:00, ter 13:00 in 14:00 na telefonski številki 02/620-76-30

Skrbimo tudi za zunanje uporabnike, tako da jim zagotovimo dostavo kosila, uravnotežene prehrane na dom vse dni v letu. Nudimo navadno, sladkorno ter dietno kosilo, prav tako pa hrano s spremenjeno konsistenco, prilagojeno uporabnikom.

Hrano pripeljemo v naših menažnih posodah, ki so skrbno shranjena v termo boksih, kar zagotavlja ustrezno temperaturo jedi.

Povezava do cenikov - Cenik storitev, ki nimajo značaja socialno varstvenih storitev (12. Cenik prehrane za zunanje uporabnike)